top of page
Nieuwbouw Verbouw Advies Tekenwerk BouwConsult37 Koudekerke Vlissingen Woning

Vergunningscheck / Vergunningsaanvraag

Wilt u een vergunningscheck doen en/of heeft u een vergunning nodig?

Voor veel bouw- en verbouwactiviteiten is een meer of minder uitgebreide vergunning vereist.

Sinds 01-01-2024 is de Wet Kwaliteitsborging (Wkb) ingegaan dit betekend dat er een hoop veranderd is in het vergunningstraject, of u een vergunning nodig heeft kunt u zelf nagaan met een vergunningscheck op: 

https://omgevingswet.overheid.nl/checken

Hieruit komen actiepunten welke u dient uit te voeren, zoals nagaan of iets wel/niet mag en wat er nodig is vanuit bepaalde instanties. Wij kunnen u hierbij helpen zoals het beantwoorden (als wij het antwoord weten) van vragen of het aanleveren van de gevraagde tekeningen en/of berekeningen.

Indien er blijkt dat u een vergunning nodig heeft kunt u deze vervolgens zelf indienen met uw DigiD via:

https://omgevingswet.overheid.nl/aanvragen

Heeft u al een idee over wat u wilt? Of zelfs al een getekend plan? Voor de check en/of het tekenwerk (ook voor de uitvoering) kunt u vrijblijvend een offerte aanvragen bij BouwConsult37.

Uw plan dient ongeacht of u een vergunning aanvraagt of nodig heeft altijd te voldoen aan onder andere het bouwbesluit, burgerlijk wetboek en het bestemmingsplan. Hierin staan minimale en maximale eisen vermeld om het beeld (uitstraling) maar zeker ook de kwaliteit en het gebruik te waarborgen. Wij kunnen u hierbij informeren en helpen, onze tekeningen en adviezen worden in de basis vrijwel altijd op basis van bovenstaande opgesteld.

Hieronder een aantal handige links:

Goed om te weten:

In het bouwbesluit is ook het particulier opdrachtgeverschap opgenomen waarmee u meer zeggenschap heeft over het ontwerp/uitvoering en u kunt afwijken onder die bepaalde voorwaarden. Het plan moet dan vaak voldoen aan de eisen zoals gesteld aan bestaande bouw in het bouwbesluit. Zie voor de regels van particulier opdrachtgeverschap (voor eigen gebruik) bovenstaande link.

Kosten besparing bij verbouw:

Om kosten te besparen is het goed om zelf bij het archief of uw gemeente een bestaande archief tekening te achterhalen waarmee een nieuw plan gemaakt kan worden, u heeft vaak voldoende aan een plattegrond, gevel aanzichten en een doorsnede afhankelijk van uw verbouw wensen.

Kosten van de vergunning:

Indien er een vooroverleg of een vergunning wordt ingediend krijgt u vaak te maken met kosten van de gemeente, deze kosten worden ook legeskosten genoemd, de bedragen zijn afhankelijk van de daadwerkelijke bouwkosten en verschillen afhankelijk van de werkzaamheden. Met deze kosten dient u rekening te houden bij de financiering van u plan, BouwConsult en vaak ook de bouwer nemen deze kosten vrijwel nooit op in de offerte/aanbieding.

Tip voor de uitvoering:

U als vergunning aanvrager en houder dient te zorgen dat een eventuele afgegeven vergunning tijdens de bouw aanwezig is en daarnaast is het zeer aan te raden om een betrokken partij te voorzien van de vergunning (zoals de ingediende tekening maar ook de brieven of eventuele communicatie die van belang is) zodat deze ook op de hoogte zijn van eventuele eisen van bijvoorbeeld de gemeente.

Via het contactformulier vraagt u eenvoudig een vrijblijvende offerte aan.

Geef gerust aan met welke onderdelen wij u kunnen helpen.

bottom of page